Solid food at 8month++

I am going to try out this home made wheat germ biscuits from a friend I know at the mother’s room aka the breast pumping room. The introductary price is RM3 for 22 pieces. I really hope that Zara will like this biscuits coz she does not seems to have any interest towards those commercial biscuits e.g. heinz teething biscuits and farley’s. She doesn’t want to eat baby cereal as well. So far, she only accept my home cooked porridge with veggies+chicken/fish. She just ate about 3 to 5 teaspoon each feedings.  She loves banana but she does not seem to like other fruits like apples or pears. Mango is so so.

I am going to try harder by introducing her to variety of food. So far, I’ve tried including cereal as her finger food. The kind that she can hold and fun for her to eat. I bought some pasta and yet to try it. I bought those tri-color curly pasta and plan to mix it with some cheese. I hope my baby girl will love it. She is such a picky eater and I am quite worried with her eating pattern. She loved her milk but not so much on the solid food. She just ate two meals per day now. Is it ok for her not to eat 3 solid meals a day at the age of 9 months? Hmm.. I know this is just an introduction phase to all those wonderful food out there and hopefully she will get used to it soon.

9 thoughts on “Solid food at 8month++

  1. nette, let me know if zara loves the biscuits! aku nak jugak… sbb kalau boleh nak elak commercial biscuits nih…🙂

  2. jonet, aku still blum kasi afra makan ayam/ikan lagi.. ingat nak cuba la soon. ari tu ada wat bubur nasik kosong, dia reject. tawar hantaw padan la x suka kan? so i add carrot, reject gak. then i add ikan bilis, rejek jugak. so stick to mashed potato ngan fruits puree jer. dah tu je yg dia suka.

    biskut tak kasik gak. tatau la nape ekk? hahahah.. aku kasik dia kunyah2 hisap buah je la.. dulu2 aku pegang kan, skang nak pegang sendiri.. marah kalau x dapat.. hadui la.. bukan ape kadang2 dia tergigit besar takut tercekik pulak kan? ehmm

  3. ijat,
    Biskut tu pon tak jalan jugak.. end up aku and paiz yg makan haha :p but will try to give again. kut2 this time round dia nak..

    caza,
    mmg ramai bfeeding mothers yang lewatkan kasi solid food, shld be ok. Ikut perkembangan baby. Aku agak risau sbb aku terasa zara dah consume less milk kat rumah i.e. kurang bergayut hehe..

    zara tak suka semua fruit puree. kalau cut fruits dia nak la 2 3 kali hisap lepas tu mengamuk2 nak pegang sendiri. now dah pandai jerit2 lg la pening :p

  4. Hi Nette..Biasalah, bebudak kalau memilih mkn ni. tp aku rasa, kalau ko slalu bagi zara mkn, mesti dia nak..hehe..zara makin comel.. kulit pun gebu..geram aku tengok, berkat susu ibu agaknya🙂

    Aniq pun memilih gak mkn. Skrg dia takmau mkn sayur and fruits. kalau aku suap, dia boleh luahkan balik..sabor je laa.. tp suka bebenor mkn nasi kosong dgn ikan goreng, nugget dan fries Mcd, roti sapu peanut butter, cheese bread dan nasi goreng. peminat vitagen, fresh milk dan soya..haha..pening kepala aku. aku bg gak aniq mkn multivitamins kanak2 sbb dia tak mkn sayur dan fruits..

    Heydi lain cerita. since 9 mths old, dia dah reject bubur atau pureed food. apa org lain mkn, dia pun nak jugak. nasik kuah kari pun dia boleh bedal..sabor jela.. tp dia paling suka roti dan finger food.. cut fruits mcm pear & betik dan carrot yg direbus.. dia boleh duduk diam sambil mkn dgn tekun..kadang2 ngamuk sbb nak suap sendiri..hahhaa..gigi baru ada 2 btg, tp gaya mkn mcm dah ada byk gigi..hehe.. tp jgn risau, aku bg food yg lembut dan potong kecik2.. risau gak takut tercekik.

    skrg at 10 mths, heydi dah start memanjat tangga umah and mlm2 payah nak tido. sibuk nak ajak mama dia main lagi..letih tp seronok melayan anak 😉

  5. nette, cayalah ko ngan paiz mkn biskut tu. tp mmg sedap, ms aku kecik slalu pow adik aku nye hahaha… btw ko b-feed zara lg as in direct feed all the time ke? cayalah!

  6. kak cik,
    zara slim lg ok, mane de belon :p dia memilih makan. 2 suap je pastu takmo dah. now dah ligat merangkak habis bersih lantai rumah dia sapu :p makin kurus jek huhuu

    Syiq,
    Itulah kan tengah berusaha so that Zara exposed to all kind of food dan tak memilih. Aku risau dia tak suka makan, habis la our family tradition! hahahaha :p

    Dinna,
    Biskut RM30, telan kan aje kalo tak membazir pulak kan. Zara minum expressed bmilk kat rumah babysitter je. Kat rumah dia direct feed, takmo pakai botol. Alhamdulillah lah, dia mahu nyusu hehe.. lama pon takpe aku tak kisah😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s