Resepi ikan keli masak lemak cili padi

Hello everyone! Today is Thursday and yes! only a few more days before another long weekend. Wehoo! (Jumping up and down)

I promise a friend that I will write down the recipe and share it with her. So here’s for you, Kam! Happy birthday! I guess if I put it up here, it will be shared to all of my readers as well. Sharing is caring right?😉 The recipe is very simple, suitable for beginner like myself. Enjoy!!

Resepi Masak Lemak Cili Padi Ikan Keli

4 ekor ikan keli saiz sederhana
1 cawan santan pekat
*3 ulas bawang kecil
*1 ulas bawang besar
*2 tangkai cili merah/hijau
*7 tangkai cili padi
*2 cm kunyit hidup
Garam secukup rasa
1 helai daun kunyit disimpul (optional)
1 tangkai bunga kantan dibelah dua (optional)
2 biji tomato dibelah dua (optional)
1/2 kiub pati ikan bilis (optional)

Bersihkan ikan keli dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir, kemudian bilas bersih. (Kalau suka ikan yang sedikit garing, boleh gorengkan ikan yang digaul dengan sedikit garam dan kunyit terlebih dahulu. Saya nak cepat, tak goreng pon sedap dan kurang berminyak).

Tumbuk atau blend bahan bertanda * sehingga halus dengan sedikit air. Campurkan bahan tumbuk dengan santan ke dalam periuk dan jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau supaya santan tidak pecah. Masukkan daun kunyit, bunga kantan dan kiub pati ikan bilis jika suka. Daun kunyit dan bunga kantan memberikan bau yang harum untuk masak lemak anda.

Bila kuah sudah mendidih, boleh lah masukkan ikan keli dan kemudian tomato. Perasakan dengan sedikit garam dan setelah masak boleh lah dihidangkan.

8 thoughts on “Resepi ikan keli masak lemak cili padi

  1. Nette, sukalah entry masak2 ni.. thanks a lot for the recipe..
    masak lemak letak daun kunyit mmg superb.. sdpnya… tp aku xpenah ltk bunga kantan lak.. nanti blh try😉
    btw, aku xbrp suka ikan kalo basuh dgn air asam dulu, mcm hilang rs manis ikan.. maybe hidung aku tebal xbau hanyir kot.. haha…

    p/s: selama ni nk komen kt blog ko, finally today’s the day…😀

    Kaz..

  2. Hi Kaz!
    Tak tahu pon ko baca blog aku yg tahapehape ni hehe :p Caca merba semua ada. Aku suka masak tp selalu tak letak resepi sbb masak simple2 je. Aku pon suka follow blog masak2 hehe. Ikan keli je aku basuh dgn air asam sbb dia berlendir sikit kan.😉

  3. mak aku & nenek duan slalu soh bersihkan any ikan dgn air asam or limau kasturi so that tak hanyir.. So far aku xnah try pki air asam lg tp pki limau kasturi je.. tak rasalaa masam dia.. Mebi korg leh trylaa gak.

    • Dinna,
      Aku sayang nak pakai limau kasturi or limau nipis sbb susah nak dapat kan. Lain la kalau kat kampung n ada pokok sendiri. I love limau! hehe terasa rugi buat basuh ikan :p

  4. Nette! have been meaning to comment tapi asyik lupa.. thanks sangat2 for the recipe.. so sweet of u.. hopefully kali ni aku berani nak try.. hehehe.. aku pun sama sayang limau tu kalau nak basuh ikan… macam membazir je… i am growing my lime tree now hopefully hidup membesar jadi aku x sayang dah nak guna limau basuh ikan🙂 thanks again for your thought🙂

    • Kam, pakai santan kotak tu mmg dah pekat. Lebih kurang secawan dah and tak perlu tambah air😉

      Aku suka kuah pekat ni bila letak hirisan daun kunyit lg best, jd mcm rendang gitu hehe.. kalau nak kuah banyak tambah air pon boleh sebenarnya😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s