My first home made cucur badak

Hubby has requested for a home made cucur badak for quite some time. It is one of his favorite kuih and I am not really a fan actually. I prefer karipap and donut instead. Finally, last weekend I ask hubby to go and get the ingredients at the market and tadaa~ finally the cucur badak materialised.
Let me share you the pictures of before and after the cucur badak is fried as well as the recipe I got from myresepi.

Before the deep frying

The golden ball or hubby's favorite cucur badak is ready!

The recipe:

Resepi cucur badak

Oleh: princessharyati

Bahan-bahan ( 28-30 biji sedang kecil )


Untuk kulit

2 biji keledek saiz besar

1 cawan tepung gandum

Garam


Untuk inti

1/2 biji kelapa parut

1 cawan udang kering

2 biji bawang besar

5 batang serai

1 sudu kecil kunyit serbuk

5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)

1 sudu besar minyak masak

Garam dan gula


Cara-cara

Untuk inti:

Blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua ke dalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.

Untuk kulit:

Rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas-panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.

Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. Tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat, keje pun cepat dan senang. letakkan inti dan tutup kembali. Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di santap.

http://www.myresipi.com/top/detail/1705

You can go to the link provided for pictures from others who have tried it too. Yummy it is! The only thing hubby complained about is the inti or the coconut filling is not full enough leaving the cucur badak not as gebu as he like it to be :p Hehe.. I still got some of the inti left so I think I will cook another round of cucur badak soon. So, what is your favorite traditional kuih?😉

6 thoughts on “My first home made cucur badak

  1. terenyeee!!! mesti faiz suka.. ofkos la dia nak inti banyak kat kedai beli mesti kulit yg tebal.. bila home made letak inti banyak2 walau apa masakan pun🙂

    bronok (bahasa trg atau nama lainnya kuih sagu kut), popiah, burger malaysia (penangan stf), karipap sardin taruk cili api, ketupat sotong onde-onde n banyak lagiii… hehehehe tapu hubby is not a dessert fan so malas nak buat nanti aku gemuk sensorang🙂

    • Kam,
      Aku bantai je. Org yg tulis resepi tu pandai describe. Semalam time google balik resepi terjumpa resepi lain sikit, letak tepung ubi sikit kasi garing. Lepas ni nak try resepi kedua pulak! :p Nak tunggu breadmaker lambat, takleh nak buat raisin and butterscotch loaf ala2 gardenia tu. Mula dgn kuih traditional dulu la haha!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s